Н. Иванова, П. Андреева, М. Рехо (ред.). Огледало на времето: женската красота през вековете. Каталози, том II. София. НАИМ при БАН. 2016 г. ISSN 2367-8860, ISBN 978-954-9472-44-8. 176 стр.

Тази книга е каталог към едноименната временна изложба, която бе организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките в сътрудничество с АМ Созопол, Музей „Старинен Несебър”, Етнографски музей Елхово, ИМ „Искра“ Казанлък, НИМ София, РАМ Пловдив, РИМ Благоевград, РИМ Бургас, РИМ Варна, РИМ Враца, РИМ Пазарджик, РИМ Силистра, РИМ Сливен, РИМ Смолян и РИМ Шумен.

Каталогът е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на д-р Наталия Иванова, гл. ас. д-р Петя Андреева и доц. д-р Мария Рехо (НАИМ при БАН). Състои се от четири части, които проследяват хронологически характерните за всяка епоха елементи на женския костюм и аксесоари.

Първата част е посветена на традициите в женската мода в Тракия и влиянието на Древна Гърция. В шест статии са представени особеностите в облеклото на тракийката и гъркинята, характерните за Тракия накити, тоалетните принадлежности и грижите за външния вид, прилагани в дервността.

Втората част разглежда влиянието на Древен Рим върху представите за женската красота, навлизането на нова мода в облеклото, както и типичните за епохата прически и накити. Отделна статия представя сведенията на античните автори и археологическите данни за тайните на женската красота през Римската епоха.

В третата част е представена женската красота и елегантност през Средновековието. В отделни статии са разгледани традициите и промените в естетическите представи, облеклото и украшенията през Средновековието.

Последната част е каталожна и в нея са представени чрез обширни анотации и фотографии всички над 170 експонати, които са част от изложбата. Основни акценти в каталога са накитите от гробовете в некропола при с. Дуванли, Пловдивско, ойнохоето от Рогозенското съкровище, сребърната фиала от съкровището от Луковит, както и апликацията за конска амуниция от съкровището от Летница, сребърната мида от могилата Голяма Косматка, Шипка, гробните находки на знатни тракийки от Китова и Райкова могила, експонатите от Плиска, както и съкровището от Никопол, Плевенско.

Каталогът е издаден с финасовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Published: 2016-03-20

Full Issue