Vagalinski, N. Sharankov, G. Grozdanova (eds.). Glanz des Ostens – Christliche Kunst aus Bulgarien. Nationales Archäologisches Museum, Kataloge Band III. Sofia 2016. ISSN 2367-8860, ISBN 978-954-9472-43-1. 192 p.

Изложбата бе организирана съвместно от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и манастира Клостернойбург край Виена. Сред инициаторите на проекта бяха посланикът на България в Австрия г-жа Елена Шекерлетова. Изложбата представи експонати от колекцията на Националния археологически музей, съхранявани във фондовете на музея от периода на неговото създаване през 1892 г. като Народен музей до наши дни. Проектът за изложба цели да запознае централноевропейската публика с основни аспекти от историята на възникването и утвърждаването на християнската религия в българските земи, в широките хронологически рамки между IV-XIX в. Сред основните му задачи е да популяризира ролята на България и българското културно-историческото наследство като част от общоевропейското християнско изкуство и ценности, които се развиват във взаимодействие с философията и ценностите на християнската религия, да се покаже как през различните исторически периоди тази религия по различен начин отговаря на потребностите на българската държава, българското общество и отделните индивиди. Включени бяха значителен брой, разнообразни експонати – от злато, сребро, мрамор, бронз и камък, стенописи и икони.

Изложбата бe съпътствана от каталог с уводни статии и подробни анотации, както и постери на значими археологически обекти и отделни експонати от България. Уводните статии към каталога представят основните акценти от изложбата, като утвърждаването на християнството през късната античност, и базиликата св. София, едни от найинтересните експонати, от която принадлежат на колекцията на нашия музей, развитието на българските столици Плиска, Преслав и Търново като водещи християнски центрове през средновековието и християнското изкуство през османския период. Каталогът е богато илюстриран.

Освен експонати изложбата бе съпътствана от постери, които представят едни от найинтересните обекти в България, свързани с развитието на християнската култура в България и експонати от фондовете на НАИМ-БАН.

Подготвяната за пръв път от Националния археологически музей самостоятелна изложба на християнска тематика в чужбина привлече интереса на публиката и обогати и допълни представата й за богатствата, красотата и особеностите на българската култура. Изложбата предизвика голям отзвук в пресата, съобщения за нея бяха публикувани в над 50 медии. Изложбата бе открита от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, в присъствието на д-р Ервин Прьол, премиер на Федерална провинция Долна Австрия, Н. Пр. Елена Шекерлетова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия, министърът на културата г-н Вежди Рашидов, министъра на образованието, социалната политика и европейските въпроси на Долна Австрия г-жа Барбара Шварц, федералния министър на правосъдието на Австрия г-н Волфганг Брандщетер, Негово Високопреосвещенство Антоний митрополит на Българската православна църква за Западна и Средна Европа, директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, главният игумен на манастира абат Бернард Баковски и представители на културния, политически и бизнес елит на Австрия, духовни лица, дипломати и посланици.

Published: 2016-05-11

Full Issue