М. Дамянов (ред.). Среброто на траките. Каталози, том VII. София. НАИМ при БАН. 2017 г. ISBN 978-954-9472-50-9. 64 стр. 

Каталогът съпътства едноименната временна изложба, която бе експонирана от 25 август до 18 декември 2017 г. в зала Трезор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Изложбата бе организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и се реализира във връзка с 13-тия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”, който се проведе от 3 до 7 септември 2017, в гр. Казанлък. Куратори на изложбата бяха Милена Тонкова, Тотко Стоянов, Кръстю Чукалев и Яна Димитрова, а научни координатори – Мария Рехо и Христо Попов.

Издаденият каталог е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на Маргарит Дамянов. Състои се от две части. В първата част е представен добивът и обработката на благородни метали в предримска Тракия, среброто в сервизите за пиене, в накитните украси, както и в конската амуниция от Древна Тракия. Автори на текстовете са Милена Тонкова и Тотко Стоянов.

Втората, последна, част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати, които са част от изложбата. Автори на анотациите са Диана Димитрова, Кръстю Чукалев, Марлена Кръстева, Милена Тонкова, Слава Василева и Тотко Стоянов. Снимките са на Красимир Георгиев.

Изложбата бе осъществена с подкрепата на Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ – Казанлък и Организациония комитет на 13-тия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”. Тя бе част от събитията включени в програмата на XII Празниците в долината на тракийските царе през 2017 г.

Published: 2017-09-30

Full Issue